Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

AVPO ČR / Novinky  / Stanovisko Asociace veřejně prospěšných organizací ČR k návrhu zákona o hromadných žalobách

Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR) nesdružuje spotřebitelské organizace, většinu našich členů však tvoří dlouholetí poskytovatelé sociálních služeb a etablované pacientské organizace. Jedná se tedy o subjekty, které se ve vztahu k připravovanému zákonu mohou ocitnout jak v pozici žalujícího, tak i žalovaného.

Záměr začlenit do českého právního řádu reprezentativní žaloby v zásadě vítáme. K návrhu zákona o hromadných žalobách, který předložilo ministerstvo spravedlnosti, máme ale řadu výhrad. Zejména upozorňujeme na nevhodné načasování předložení návrhu. Český zákon by měl zapadnout do právního rámce definovaného příslušnou směrnicí EU, která je však stále v přípravě. Bylo by tedy vhodné vyčkat na její schválení.

Už z průběžné podoby zmíněné směrnice je nicméně zřejmé, že počítá s rozšířením prostoru pro zavedené a dobře fungující neziskové organizace angažující se na poli ochrany práv spotřebitele. Naproti tomu návrh předložený naší ministerstvem spravedlnosti neziskový sektor prakticky vylučuje, nebo minimálně zásadně omezuje možnosti neziskových organizací hromadné žaloby podávat. Sází spíše na investory z komerční sféry, kteří budou motivováni spíše vidinou podílů na vysouzených částkách.

Sám předkladatel přitom poměrně přesně popsal stávající praxi a právem se pozastavuje nad tzv. racionální apatií spotřebitelských organizací při podávání žalob. Ta je dána především omezenými možnostmi financování sporů, dlouhým soudním řízením a dalšími překážkami, které výrazně limitují zapojení spotřebitelských organizací do soudních sporů při ochraně zájmů spotřebitelů. O to více nás zaráží, že namísto hledání způsobů, jak aktivity spotřebitelských organizací podpořit, přichází předkladatel s návrhem zavést systém podobný jako v USA, což je v kontextu českého práva poměrně revoluční změna.

Jsme přesvědčeni, že k vytvoření adekvátní a funkční regulace, je třeba vést detailnější debatu o možnostech financování sporů. Chápeme, že výše zmiňovanou směrnicí EU navrhované zřízení zvláštního fondu, z něhož by byla řízení financována, nemusí být ideálním řešením. Aktuální návrh ministerstva spravedlnosti, který motivuje žalobce finanční odměnou, však považujeme za zcela nepřijatelný.

AVPO ČR v současné době považuje za vhodné vrátit návrh zákona k přepracování předkladateli s tím, že bude nastartován dialog se zástupci spotřebitelských organizací a dalšími dotčenými neziskovými organizacemi, nejlépe také za účasti zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu, které spotřebitelské organizace dotačně podporuje. Tento dialog by měl vyjasnit postavení a možnosti neziskových organizací na poli ochrany práv spotřebitelů a přiblížit podobu zákona připravované evropské úpravě, která jednoznačně staví právě na etablovaných neziskových organizacích.

V Praze dne 30. 9. 2019

Mgr. Aleš Mrázek, Th.D.
tajemník Asociace veřejně prospěšných organizací, z.s.